(sponsoreret indhold)

Vi husker alle sammen sidste finanskrise, hvor banker investerede i en række tvivlsomme projekter, som endte med at få den globale økonomi i knæ. Det store spørgsmål er, om vi overhovedet kan undgå den form for kriser, eller om de er en indgroet del af kapitalisme. Anti-kapitalisme fylder ikke særlig meget i dag, fordi vi alle sammen kan se alt den teknologi som kapitalismen har medført.

Det er svært at sige, om vi kan finde på et bedre system i fremtiden og måske er vi allerede på vej derhen med virtual reality. For i disse verdener kan man prøve forskellige systemer af og finde ud af, hvad der fungerer bedst, uden at det koster virkelig menneskeliv.

Vi ser desuden også allerede i dag, at mange prøver at skabe en bedre verden via teknologi. Silicon Valley har i mange år været førende her og selv produkter som Google og Apple blev skabt, fordi nogle gerne ville skabe en bedre verden. Tænk på at du kan søge information helt gratis i dag pga. Google. I gamle dage skulle du på biblioteket for at gøre det, og inden staten gjorde det gratis, var information kun noget for de rige. Ja, mange ting har ændret sig i dag.

Den store diskussion er, om Silicon Valley fortsat kan skabe en bedre verden. Det er et spørgsmål, som det er svært at svare på af to grunde, som vi vil gennemgå her. Du behøver ikke vide noget om finanskrisen for at læse de to punkter, men hvis du vil have noget baggrundsviden, kan du finde det her.

Stadigvæk fokus på en bedre verden

Nye virksomheder i Silicon Valley har sjældent kun fokus på penge. Faktisk ved de sjældent hvordan de skal tjene penge i starten. De laver projekter ud fra, at de mener, at de kan skabe en platform, app osv., der kan skabe en bedre verden. Nogle gange sker det, men det vigtigste er her, at det stadigvæk er fokus for de fleste nystartede virksomheder.

De fleste af os er nok skeptiske, når vi læser om bankers corporate social responsibility, fordi vi køber ikke, at de rent faktisk går op i det, fordi det er ikke det, som vi oplever, når vi skal bruge dem.

I Silicon Valley virker det mere ægte, men når virksomheder vokser, så ændrer dette fokus sig nogen gange. Men det er en god udvikling, at virksomheder bliver skabt med fokus på en bedre verden.

De rige virksomheder investerer deres penge

Grunden til, at nogle ikke køber Silicon Valleys filosofi om en bedre verden, er, at de kan se, at store virksomheder som Google og Apple hele tiden gør ting, som ikke nødvendigvis er gode for alle.

F.eks. vælger Google at censurere deres søgemaskine i Kina, så de kan få lov at være på markedet. Så de går fra at ville skabe en bedre verden til at være ekstrem profit fokuserede. De argumenterer selv for, at man skal være med, for at man kan skabe en bedre verden. Det virker som en meget pragmatisk måde at se det hele på, og det samme kunne banker sige under finanskrisen. Vi er en af de gode banker. Desuden er store virksomheder koblet sammen med Wall Street, fordi de er på børsen der, og fordi de skal have afkast af deres penge.

Vi håber på, at nr. 1 årsag fylder mere end nr. 2. Det er nok alt, vi kan håbe på.