(sponsoreret indhold)

Hvor længe siden er det, at du sidst læste en god bog? Færdig – vel at mærke! Det kan være svært at finde tid til at fordybe sig i læsningens glæder, og det er særligt de konstant afbrydende smartphones og endeløse serier på streamingtjenesterne, der gør at romanlæsning kan føles som en uoverkommelig kilde til underholdning. Man skal både skabe et mere roligt rum, hvor man kan fordybe sig – og netop fordybelsen og dedikationen til læsningen spænder nok netop ben for mange, der rastløs liiiige skal gøre dit og dat imens tv’et eller podcasten knævrer derudaf.

Men læsning af skønlitteratur har efterhånden beviste effekter på menneskesindet – både helt biologisk og så selvfølgeligt mere åndeligt og vidensmæssigt. Det er med andre ord som træningen af kroppen gennem fitness – hvis du sætter tid og kræfter af til projektet, så vil du opleve resultater.

Den nyeste forskning viser godt nok, at vi alligevel ikke bliver super-empatiske individer, hvis vi læser 10 minutter hver dag  – det er nu heller ikke særligt længe at læse! Men selvom videnskaben ikke altid kan bevise læsningens fordele over en bred kam, så er det klart, at vores evne til at fokusere på én ting forbedres, når vi netop træner os selv i dette.Når du for alvor lever dig ind i en bogs univers og forestiller dig handlingens scener og personer lyslevende for dig, så vil du automatisk styrke din koncentrationsevne.

Din hjerne får en velgørende mulighed for at slappe af, når øjnene kun skal forholde sig til ord på sort på hvidt – og ikke flakkende lysglimt og konstante visuelle indtryk, der skal afkodes. Prøv det af – læsning før sengetid beroliger både trætte øjne, ører og hjerne.

I skønlitteraturens gigantiske udvalg af historier får du desuden mulighed for at udsøge fortællere og universer, som tvserier og film endnu ikke har prøvet kræfter med. Set på den måde ligger der en hel ny verden af unikke oplevelser, som bare venter på dig. Det kan være dyrt at investere i nye bøger, men ofte er e-bøger væsentligt billiger og hvis du ikke i forvejen har en god e-bogslæser, så gør noget godt for dig selv og lån penge til én – det betaler sig!