(sponsoreret indhold)

Stort set hele den voksne danske befolkning ejer smartphones – den er blevet vores uundværlige følgesvend, som hjælper os med alle former for kommunikation og informationer, fra vejvisning til badevandstemperaturer! Men hvilken alder, skal vores børn have for at de er modne og ansvarsfulde nok til at eje en selv? En smartphone er jo ikke ligefrem en investering af et par håndører.

 

På den ene side er der noget godt gammeldags sundt i, at vores børn så længe som muligt holdes ude af tidens enorme digitalisering af alverdens aspekter i livet. Derfor har mange det standpunkt, at børn først og fremmest skal have tid og plads til at give sig hen til fysisk og fantasifuld leg og at de på den måde oplever nærvær med deres jævnaldrende og ikke udelukkende danner deres identitet gennem onlineverdenen. Når et barn først får en smartphone i hånden, åbnes den store, fascinerende verden af sociale medier, spil og ikke mindst alverdens billeder og viden, som ikke altid er hensigtsmæssig for børnesind. På den anden side er der selvsagt også klare fordele ved, at det lidt større barn har en mobiltelefon på sig, så I altid kan komme i kontakt med hinanden. Det giver en tryghed for både barn og forældre og gør i det hele taget alt logistik og kommunikation uden for hjemmet mere gnidningsfrit.

 

Men hvornår er et barn gammelt nok til at få sin egen smartphone? I Danmark har det de seneste år været meget udbredt, at man får en splinterny telefon i konfirmationsgave. Nye tendenser melder dog om, at børn helt ned til 9-10 års alderen nu bliver forkælet med den senest nye iPhone, som koster godt til. Overvej at tage emnet op i forældrerådet i dit barns klasse, så der skabes en konsensus om, hvornår en smartphone er passende. Det giver ens forhold, og hjælper til at undgå, at nogle børn føler sig udenfor.

 

Hvis du synes det er svært at finde plads i budgettet til en smartphone til dit barn, så kan du lige kigge forbi laaneberegneren.dk for at se, hvilke fornuftige låneordninger, du kan benytte dig af.

 

Husk også at tale med dine børn om deres færden på diverse sociale medier, chatrooms og lignende. Det er en til tider skræmmende verden, som kræver ansvarsfølelse og en bunke gode tommelfingerregler at færdes i. Hvis du er bange for, at “tidsrøveren” tager overhånd, kan I også sammen indføre regler om, hvor meget barnet må bruge sin telefon i løbet af en dag. Fastsæt nogle fair rammer, som både forældre og barn kan acceptere – din smartphone er helt sikkert vigtig for dig i forhold til job og venner, og den er mindst lige så vigtig for dit barns socialitet!